Zastavte vypadávanie vlasov!

Väčšina žien sa o svoje vlasy stará až tak intenzívne, že im to škodí a prejavuje sa to aj na hustote ich koruny krásy. Dnes je na trhu hneď niekoľko desiatok rôznych druhov prípravkov, ktoré si veľmi radi aplikujeme na vlasy, aby sme vyzerali ešte krajšie. Za všetky spomenie najčastejšie používané, ako: šampóny, farby na vlasy, peroxidy, stylingové prípravky a podobne. Všetky sú však pre vlasy neprirodzené a zaťažujú ich. Primárne však nespôsobujú ich vypadávanie, avšak napomáhajú mu, najmä ak majú vlasy genetickú informáciu naklonenú k vypadávaniu a rednutiu vlasov.

Na začiatok spomeňme aj rast vlasov, ktorý s vypadávaním súvisí. Naše vlasy sú schopné narásť priemerne o 1 cm. Tento údaj, ako aj kvalita vlasov súvisia s dostatkom látok, ktoré sú potrebné na rast. Poruchu rastu zapríčiňujú rôzne drastické diéty, ale aj spomínaný deficit potrebných látok ako vitamíny či stopové prvky.

Čo spôsobuje vypadávanie vlasov?

Genetickú informáciu však neovplyvníte, môžete však vypadávanie predpokladať, ak ste mali rodičov s podobným problémom. Netreba zabúdať ani na hormonálne pôvod vypadávania vlasov. U mužov to mnohí zazlievajú predovšetkým testosterónu, avšak v skutočnosti môže za to istý „produkt“, ktorý vzniká vplyvom jedného enzýmu z tohto mužského pohlavného hormónu. U žien je na vine len hladina estrogénu, ktorá ak sa zníži, vypadávanie je veľmi citeľné. Znižuje sa predovšetkým po pôrode, vysadení antikoncepcie či v prechode ženy.

Vypadávanie vlas zapríčiňuje:

  • Genetická informácia
  • Imunitné ochorenie
  • Stres
  • Lieky s vedľajším účinkom
  • Radikálna diéta a zamedzenie prísunu potrebných látok do organizmu
  • Poškodzovaním vlasov – ich nadmerným namáhaním

Čo zastaví vypadávanie vlasov?

Existujú však mnohé odporúčania, ako bojovať s vypadávaním. Hormóny či genetiku neovplyvníte, avšak nie všetci môžu hľadať príčinu len tu. Predovšetkým by ste mali zamedziť tomu, aby ste si vlasy fúkali s príliš horúcim vzduchom, respektíve aby ste používali príliš často žehličku na vlasy či podobné produkty, ktoré na vlasy pôsobia teplom. Postupne sa však dostávame predovšetkým k samotným produktom, ktoré sú vhodné na vlasy a zabraňujú vypadávaniu. Sú to najmä šampóny na vlasy, ktoré používate bežne, niekoľkokrát do týždňa. Obsahujú stopové prvky, bylinné výťažky a rastlinné proteíny, ktoré podporujú jemné a slabé vlasy, aby boli lepšie vyživované, a tak nevypadávali. Dôležitá je tiež stimulácia vlasovej pokožky. Šampóny dokážu obnoviť prirodzený cyklus rastu vlasov a samotné vlasy posilňovať. Ak máte dlhšie vlasy, nezabúdajte používať kondicionér. Tak docielite lepšie rozčesávanie vlasov a zabránite aj ich lámavosti. Taktiež sú to však mnohé ďalšie druhy prípravkov na vlasy, ktoré obsahujú napríklad panthenol či aloe vera.

Vypadávanie vlasov je veľmi nepríjemné v ktoromkoľvek veku. Nezáleží tiež na pohlaví či iných faktoroch, jednoducho každý by ho chcel zastaviť a docieliť opätovne husté vlasy. To je možné predovšetkým lepšou starostlivosťou o ne a vyberaním si vhodných produktov, ktoré obsahujú látky zastavujúce vypadávanie vlasov. Rozhodne neváhajte a zastavte vypadávanie ešte skôr, ako keď už bude neskoro.