Mastné vlasy - tipy, rady a čo najlepšie zaberá?

Vlasy sú korunou krásy, hlavne nežné polovičky si na nich dávajú záležať. Avšak nie každému boli od prírody dopriate také vlasy, na ktoré by bol patrične hrdý - krásne lesklé, zdravé a husté ako z katalógu. Časté sú problémy s vlasmi, ako napríklad suché vlasy, vypadávanie vlasov, lupiny alebo mastné vlasy. Mastnými vlasmi trpí približne 25 % dospelých ľudí. Poďme sa preto pozrieť čo je najlepšie na mastné vlasy.

Mastné vlasy a ich vznik

Mastné vlasy vznikajú vtedy, keď dochádza k nadprodukcii mazu v mazových žľazách nachádzajúcich sa v pokožke hlavy. Maz sa dostáva cez vlasové folikuly a vlasové korienky na pokožku hlavy. Má za úlohu chrániť pokožku a vlasy proti vysušeniu, a poskytovať ochranu pred slnečnými lúčmi alebo škodlivinami. Častejšie umývanie vlasov však problém nevyrieši, pretože ak používate nevhodný šampón, ktorý pokožku vysušuje, tak dochádza k zvýšenej činnosti mazových žliaz. Ak máte mastné vlasy, tak treba najskôr hľadať príčinu, prečo sa tak vlastne deje.

Príčiny mastných vlasov:

  • - zlé stravovanie
  • - hormonálne poruchy
  • - stres
  • - nevhodné prípravky na vlasy a iné

Zlé stravovanie a mastné vlasy

Nesprávne stravovanie môže mať vplyv nielen na kvalitu vlasov, ale aj na tvorbu mazu. Často nedostatok vitamínov A, B alebo H spôsobuje že vlasy sú často mastné. Preto keď chcete týmto problémom predísť alebo už vzniknuté problémy riešiť, zaraďte do svojho jedálnička potraviny s vyšším obsahom týchto vitamínov. Nadmerná konzumácia bielkovín, cukrov a tukov môže tiež spôsobiť väčšie mastenie vlasov, rovnako aj alkohol i fajčenie. Dôležitý je dostatočný pitný režim, na ktorý by ste nemali zabúdať myslíme tým čistú vodu alebo bylinkové čaje, nie sladené vody. Mastné vlasy sa častejšie vyskytujú aj u ľudí s obezitou. Organizmus sa snaží vylučovať nadbytočný tuk napríklad cez mazové žľazy na hlave, čo vedie k výskytu mastných vlasov.

Hormonálne poruchy

Aktivita mazových žliaz súvisí aj od produkcie hormónov androgénov, ktoré sa vyskytujú najmä u mužov, preto mastné vlasy trápia viac ženy. Netreba zabúdať ani na hormonálnu antikoncepciu, keď ju užívate a bojujete s mastnými vlasmi, skúste sa poradiť so svojim gynekológom o zmene tabletiek. Pretože aj antikoncepcia má vplyv na hormonálnu rovnováhu organizmu a na činnosť mazových žliaz. Jej vysadenie tiež môže narušiť túto rovnováhu a aj počas tehotenstva vás pravdepodobne potrápia mastné vlasy.

Stres

Škodí nielen nášmu organizmu, ale aj vlasom. Stres ovplyvňuje hladinu hormónov a tak môže zapríčiniť mastnejšie vlasy ako obvykle.

Nevhodné prípravky na vlasy

Pri mastných vlasoch treba dôkladne dbať na prípravky na vlasy. Ak používate kvalitný šampón na mastné vlasy, tak si pokojne umývajte vlasy podľa potreby. Takýto šampón by nemal obsahovať silikóny aj oleje a mal by byť šetrný k pokožke hlavy. Kondicionér by ste používať nemali, keď sa však bez neho nezaobídete, tak pri jeho aplikácii ho nanášajte len na vlasy, nemal by sa dostať na pokožku hlavy.

Aké prípravky použiť pri mastných vlasoch

V prípade, že máte mastné vlasy, je potrebné používať šampóny priamo určené na tento problém. Optimálnym riešením sú také, ktoré sú založené na prírodnej báze a ich základom sú výťažky z bylín. Môžu sa používať často, kľudne aj každý deň, pomáhajú odstraňovať prebytočnú mastnotu aj regulujú produkciu mazu.

Vhodným prírodným antioxidantom je olej z čajovníka. Ten pomáha odstraňovať prebytočnú mastnotu a dodá vlasom potrebnú vlhkosť. Odporúčame vám preto šampón na mastné vlasy CHI Tea Tree Oil, ktorý obsahuje nielen olej z čajovníka, ale aj mätový olej a harmanček. Pomáhajú upokojiť vlasovú pokožku, chránia pružnosť vlasov a poskytujú odolnosť proti poškodeniu.

Pri mastných vlasoch sa odporúčajú šampóny obsahujúce kyselinu salicylovú alebo glycerín, majú hydratačný účinok, a tak sa nemusí pokožka hlavy brániť tvorbou mazu. Vhodné sú aj výťažky z vŕby, harmančeka, žihľavy alebo prasličky. Šampón Kallos Lemon Balm obsahuje výťažky z prasličky, citrónovej trávy a žihľavy. Pri pravidelnom používaní reguluje nadmernú produkciu mazu, zároveň vlasy hĺbkovo čistí a osviežuje mastné vlasy.

Ako sme už písali, pri mastných vlasoch by ste nemali používať kondicionéry, a ak je to nevyhnutné, tak ich používajte nie po každom umytí vlasov. Z našej ponuky vám odporúčame O´HERBAL For Greasy hair určený na mastné vlasy. Obsahuje extrakt z listov mäty, biely íl a organické sulfáty. Naneste ho len na vlasy alebo na ich poškodené končeky a dôkladne opláchnite vodou. Neobsahuje silikóny ani umelé farbivá.

Tipy, ktoré vám pomôžu zmierniť mastné vlasy

Je veľa faktorov, ktoré spôsobujú mastné vlasy a preto je aj veľa odporúčaní na to, aby ste tomu predišli. Okrem odporúčaní, čo sa týka stravovania a hormonálnej rovnováhy, ktoré sme vám už v úvode spomenuli ponúkame niektoré tipy a rady, čo najlepšie zaberá na mastné vlasy.

Pri umývaní vlasov pokožku len jemne masírujte a opláchni poriadne vlažnou vodou, nie horúcou, tá totiž prebúdza mazové žľazy k činnosti. Taktiež silné šúchanie uterákom sa neodporúča a v neposlednom rade ani fénovanie horúcim vzduchom. Horúci vzduch totiž roztopí maz a ten sa udrží vo vlasoch. Zabudnite na používanie kovových a tvrdých kief, čo dráždia pokožku a tá produkuje zvýšené množstvo mazu. Nie je dobré ani časté prehrabávanie a hranie sa s vlasmi. Maz z rúk sa prenesie na vlasy a tie sa ľahšie a viac mastnia.

Medzi zaručené domáce recepty, ktoré zaberajú na mastné vlasy môžeme zaradiť šťavu z citróna. Sťahuje póry produkujúce maz a pôsobí protizápalovo. Vytlačte šťavu z citrónov a votrite ju do pokožky hlavy, nechajte pôsobiť niekoľko minút a dôkladne opláchnite čistou vodou. Aj pár lyžíc jablčného octu zriedeného s vodou vám urobí dobrú službu v boji proti mastným vlasom. Dobrým pomocníkom pri mastných vlasoch je sóda bikarbóna. Nasypte ju na mastnú pokožku hlavy a potom ju dôkladne vyčešte. Úspešne absorbuje maz na vašej pokožky. V neposlednom rade dobre padne pobyt na čerstvom vzduchu alebo športovanie.

Boj s mastnými vlasmi nevzdávajte!

Ak ste očakávali od nás jednu radu, ktorá okamžite zaberie, musíme vás sklamať. Ako vlasy mastnejú z rôznych príčin, tak je veľa spôsobov ako s tým bojovať. Chceli sme vám poskytnúť niektoré spôsoby v boji s týmto problémom. Je pravdepodobné, že vyskúšate viac spôsobov a šampónov proti mastneniu vlasov, pokým objavíte ten, ktorý vám bude najviac vyhovovať. Držíme palce, nech sú mastné vlasy pre vás čo najskôr minulosťou!