Vypadávanie vlasov - príčiny a liečba

Vlasy neustále prechádzajú jednotlivými fázami životného cyklu. Rastú niekoľko rokov, potom sa dostanú do prechodnej, odpočinkovej fázy a napokon sú nahradené novými vlasmi. Vypadávanie vlasov je tak úplne normálnou súčasťou tohto prirodzeného cyklu. Spozornieť by ste však mali, keď vaše vlasy začali bezdôvodne slabnúť a vypadávanie vlasov je nadmernejšie ako je bežné. Neprimerené vypadávanie vlasov, odborne nazvané alopécia, totiž môže byť sprievodným prejavom iného, vážnejšieho ochorenia.

Za nadmerným vypadávaním vlasov však netreba hľadať hneď vážnejšie diagnózy, pretože ich vypadávanie môžu mať na svedomí oveľa prozaickejšie dôvody. Pri riešení problému s vypadávajúcimi vlasmi by ste sa preto mali prioritne zamerať na identifikáciu možných nepriaznivých faktorov.

Stres a vypadávanie vlasov

Súčasná hektická doba si nevyberá a stresom trpia rovnako ženy ako aj muži. Primárne je stres pre nás akýsi inštinktívny a prirodzený spôsob ochrany, ktorý nám krátkodobo, napríklad v prípade nebezpečenstva pomôže zvládnuť kritickú situáciu. Iné je to však už v prípade keď sme vystavení pôsobeniu stresu dlhodobo. Stres potom vedie k nespavosti, depresiám a iným vážnym ochoreniam. Čo je však z nášho pohľadu dôležité, dlhodobá psychická záťaž a stres sa dokážu negatívne podpísať nielen na kvalite pokožky, ale dokážu spustiť fyzilogické procesy, ktoré môžu vyústiť v nadmerné vypadávanie vlasov.

Radikálne a jednostranné diéty

Tieto typy redukčných diét v sebe skrývajú mnohé riziká. Zaťažujú organizmus a neraz v dôsledku ich držania príde k vyčerpaniu dôležitých stopových prvkov, vitamínov a minerálov z tela. Nedostatok zinku, selénu, kremíka alebo železa spolu s chýbajúcimi vitamínmi potom logicky vyústi do vypadávania vlasov. Nedržte radikálne a jednostranné diéty na chudnutie. Poďakujú sa vám nielen vaše vlasy, ale aj vaše telo.

Vypadávanie vlasov spôsobuje aj nevhodná starostlivosť o vlasovú pokožku

Za nadmerným vypadávaním vlasov treba hľadať ako jednu z možných príčin aj nevhodnú starostlivosť o vlasy a vlasovú pokožku. Predpokladom zdravých vlasov je zdravá a čistá vlasová pokožka. Dôsledkom nevhodnej starostlivosti o pokožku môže byť upchatie pórov a obmedzenie respirácie buniek v oblasti vlasového folikulu.

Mechanické poškodenie vlasového folikulu v dôsledku dlhodobej a nevhodnej úpravy vlasov sa môže tiež podpísať na nadmernom vypadávaní vlasov. Deje sa tak najmä pri silnom zopnutí vlasov prostredníctvom rôznych gumičiek alebo kovových sponiek. Podobné negatívne dopady na vlasy môže mať používanie nevhodných hrebeňov alebo potom ich neohľaduplné umývanie a česanie.

TIP: Vyberte si prípravky na starostlivosť o vlasy ako prevenciu vypadávania vlasov.

Lieky a testosterón

Vypadávanie vlasov môže súvisieť s užívaním liekov. Vlasy vtedy zvyčajne vypadnú v dôsledku ich vedľajšieho účinku. Tento stav však našťastie môže byť iba prechodný. Po ukončení liečby a vysadení liekov sa vypadávanie vlasov upraví a dôjde k ich obnoveniu. Vedľajšie účinky sprevádzané vypadávaním vlasov môžu spôsobovať lieky používané na liečbu kardivaskulárneho systému, dny, glaukómu, artritídy alebo hormonálne lieky.

Veľkú úlohu pri vypadávaní vlasov zohrávajú genetické predispozície, starnutie a hormonálna činnosť. Testosterón je najčastejšou príčinou straty vlasov u mužov. Napriek tomu, že táto androgénna apolécia, teda vypadávanie vlasov sa dotýka predovšetkým mužov, môžu ňou trpieť aj ženy.

Na tomto mieste bude vhodné spomenúť, že za nadmerným vypadávaním vlasov môžu stáť iné špecifiká u mužov a iné u žien. Túto skutočnosť bude preto potrebné zohľadniť pri riešení problémov s vypadávajúcimi vlasmi. Vypadávanie vlasov u žien môže okrem iného súvisieť s poruchami štítnej žľazy alebo s hormonálnymi zmenami v dôsledku menopauzy, či vysadenia antikoncepcie. Zvýšené vypadávanie vlasov je pomerne častým javom v období po pôrode. Ide však o prechodný stav, ktorý sa po zotavení ženy v priebehu niekoľkých týždňov zvyčajne upraví.

Možnosti klasickej liečby

Liečba alopécie, teda liečba vypadávania vlasov, sa bude samozrejme odvíjať od faktora, ktorý ju spôsobuje. V prípadoch nadmerného vypadávania vlasov, ktoré sú sprievodným javom niektorých chorôb bude potrebné vyhľadať pomoc lekára. Rovnako tak pri nadmernom vypadávaní vlasov zapríčinenom hormonálnou nerovnováhou môže liečbu nastaviť iba lekár. U žien sa zvyčajne liečba zameria na podávanie antikoncepcie s antitestosterónovým účinkom a u mužov spočíva v podávaní liekov s obsahom účinnej látky finasterid.

Alternatívou liečby nadmerného vypadávania vlasov je lokálne podávanie prípravkov s účinnou látkou fluoridil, ktorá ovplyvňuje rastovú fázu vlasov. Ak je vypadávanie vlasov spôsobené nežiadúcimi vedľajšími účinkami liekov, tak bude potrebné navštíviť lekára, ktorý jediný môže rozhodnúť o zmene liečby. V súvislosti s nadmerným vypadávaním vlasov pripadá do úvahy tiež vykonanie transplantácie vlasov, ktorá však nemusí priniesť stabilný a dlhodobý výsledok.

Kozmetické prípravky na vypadávanie vlasov – na liečbu aj prevenciu

Tak ako pri bežných chorobách, aj v prípade nadmerného vypadávania vlasov by sa mal klásť dôraz predovšetkým na prevenciu. Lepšie a ekonomickejšie je totiž samotnému ochoreniu predchádzať, ako potom následne absolvovať častokrát komplikovanú liečbu. No a naše kozmetické prípravky takúto možnosť ponúkajú.

Na prevenciu vypadávania vlasov môžete použiť vlasovú vodu BIO Keratín s olejom z obilných klíčkov, ktorádoplní vlasovú štruktúru poškodenú nepriaznivými vplyvmi a starnutím. Vlasom dodá pevnosť, lesk a obnoví ich pružnosť. Pre znásobenie regeneračného účinku pri starostlivosti o vaše vlasy použite šampón, kondicionér alebo vlasovú masku. Výbornou alternatívou prevencie môže byť udržiavacie sérum Echosline Seliár Therapy Multi-Active, určené predovšetkým pre oslabené vlasy so sklonom k vypadávaniu. Aplikuje sa priamo na vlasovú pokožku.

Ak sa stalo vypadávanie vlasov realitou môžete použiť tonikum proti vypadávaniu vlasov Broaer b2 infinity Age antiaging, ktoré predlžuje životný cyklus vlasov. Pozornosť si zaslúži sérum na posilnenie vlasového vlákna Loreal Professionnel Serioxyl Serum Thicker Hair,ktoré disponuje technológiouintra – cylane. Vďaka tejto technológii sa spevní a zároveň posilní štruktúra vlasového vlákna zvnútra, takže vlasy sú nielen silnejšie, ale aj opticky hustejšie.

Pasivita pri vypadávaní vlasov nie je na mieste

Pre človeka ktorý má osobnú skúsenosť s nadmerným vypadávaním vlasov môže byť toto obdobie neraz traumatizujúcim. Dokonca za istých okolností môže postupná strata vlasov u niektorých citlivejších osôb dospieť až do štádia zníženého sebavedomia. Ak si teda všimnete prvé príznaky rýchlejšieho vypadávania vlasov, nečakajte a začnite situáciu riešiť.

Ak si neviete vybrať vhodné prípravky na vypadávanie vlasov alebo rast vlasov, tak nás neváhajte kontaktovať e-mailom na info@kadernickyservis.sk. V našich radoch sa nachádzajú aj profesionálny kaderníci, takže naše rady čerpáme z bohatých skúsenosti z praxe.