Zima dá vlasom zabrať. Nedovoľte jej to.


Vlasy sú korunou ženskej krásy, a tak by sme sa mali o ne aj starať. Každý typ vlasu samozrejme potrebuje inú starostlivosť, ale základ je určite ten istý. Vlasy potrebujú byť v zime viac hydratované a pokožka, keďže je citlivejšia, túži po jemnejšej starostlivosti. Vlasy v zime naozaj trpia. Suchý vzduch, teplotné rozdiely a vlnené čiapky im nerobia dobre. Chlad, vietor a mráz nie sú s vlasmi kamaráti. My však vieme, čo robiť, aby ste na konci zimy nemali chuť na ich ostrihanie.


Šampón

Hoci počas celého roka používate šampón na mastné vlasy, skúste ho v zime vymeniť. Siahnite po šampóne na suché vlasy. Vaša pokožka sa vám určite poďakuje. Šampón na suché vlasy znormalizuje pokožku hlavy, ktorá je na jednej strane namáhaná poklesom teploty vonku a na druhej strane častým nosením čiapky. To ale neznamená, aby ste čiapku nosiť prestali. Skôr sa zamyslite nad tým, z akej tkaniny je vyrobená.

Kondicionér

Nie každý používa na vlasy kondicionér, ale to je chyba. Kondicionér je druhým krokom pri umývaní vlasov.  Dôležitý je hlavne v zime, pretože okrem toho, že pomáha rozčesať vlasy, dodáva im aj potrebné živiny. Najvhodnejšie na zimu sú kondicionéry na báze oleja alebo tie regeneračné, ktoré oživujú poškodené vlasy a vracajú im vitalitu. 

Kondicionér však musíte použiť správne. Patrí na umyté a od šampónu opláchnuté vlasy. Určite nepatrí na pokožku hlavy. Ideálne je ho začať rozotierať od uší do dĺžok. Ako keby ste si išli robiť vrkoč. Potom vlasy dôkladne opláchnite. Použiť môžete aj bezoplachový kondicionér. Ten nastriekajte do opláchnutých a uterákom vysušených vlasov.


Maska na vlasy

To najlepšie, čo v zime môžete pre svoje vlasy urobiť, je použitie vyživujúcej masky. Vlasový regeneračný zábal by ste si mali dopriať naozaj pravidelne, najlepšie aspoň raz do týždňa. Nech sa to stane vašim rituálom. Takáto malá zmena v starostlivosti o vaše vlasy urobí doslova zázrak. Uhladí rozštiepené končeky a dodá vlasom lesk. 

Odporúčame vyberať v zime regeneračné masky, ktorých súčasťou sú rôzne oleje, napríklad arganový či avokádový alebo môžete skúsiť aj zábal zo 100 % kokosového oleja. Dôležité je, aby vlasy dostali všetky potrebné živiny a boli tak dostatočne hydratované. Masky s hydratačným účinkom sú preto na chladné zimné mesiace ako stvorené.

Vlasový olej

V zime vaše vlasy pravdepodobne ocenia aj použitie vlasového oleja. Je to veľmi jednoduché a rýchle. Pokojne ho naneste pred umytím alebo po umytí vlasov, ale nič nepokazíte, ak si naň spomeniete hocikedy počas dňa. Môže dokonca slúžiť ako stylingová pomôcka pri úprave účesu. Vlasové oleje a séra na vlasy sa počas tohtoročnej zimy stanú vašimi najlepšími kamarátmi.



Starostlivosť o vlasy

Starostlivosť o vlasy v zime má svoje špecifiká, ale určite to nie je žiadna jadrová fyzika a s našimi radami to túto zimu máte vyhraté.


Umývanie 

Vlasy v zime si nemusíte umývať tak často ako v lete. Ak ste zvyknutí vlasom dopriať takúto starostlivosť počas roka každý deň, skúste aspoň v zime tento interval predĺžiť. Umývanie vlasov dva, maximálne trikrát do týždňa bude bohato stačiť. Dávajte však pozor na teplotu vody, a to počas celého roka. Začať môžete teplejšou vodou, pozor, nie horúcou a nanášaním šampónu. Šampón v rukách poriadne napeňte a doprajte 2 až 3-minútovú masáž vlasovej pokožky. Pri oplachovaní šampónu postupne z teploty vody uberajte. Chladnejšia voda na konci určite neuškodí. Vás preberie a vlasy v konečnom dôsledku tiež.


Sušenie a úprava 

Vlasy je vždy potrebné vysušiť fénom. Odporúčame používať termoochranný sprej na vlasy, špeciálne vyvinutý pre použitie žehličky a fénu. V zime neodporúčame vlasy nechať voľne preschnúť, pretože už 10 minút po umytí si pokožka hlavy začína vytvárať ochrannú bariéru. Ak je táto hydrolipidová vrstva mokrá, môžu sa vo vlasoch začať tvoriť plesne. Mokré vlasy sú živnou pôdou pre baktérie a kvasinky.

Ochrana pred zimou

A nezabudnite na peknú pokrývku hlavy. Bez čiapky ani na krok. Dokonale ochráni vaše vlasy pred mrazom. Ochranný efekt čiapky znásobíte, ak bude z hodvábu alebo saténu, aby vám vlasy zbytočne neelektrizovali. A ak neviete, aký účes pod ňu zvoliť, nebojte sa, v ďalšom článku vám poradíme, ako vykúzliť účes hodný kráľovnej zimy.


Výživa vlasov

Vlasy sa na našich hlavách neobjavujú len tak. Sú prepojené s našim telom. Ak chcete ich regeneráciu v zime podporiť čo najviac, siahnite po potravinách bohatých na zinok, železo a omega-3-mastné kyseliny. Nebojte sa využiť ani doplnky stravy a vitamíny podporujúce zdravie a krásu vlasov.