Udržte vlasy počas leta v kondičke


Letné dni  strávené pri bazéne či mori sú skvelou príležitosťou pre načerpanie chýbajúcej energie z celého roku. Slnečné lúče, slaná alebo chlórovaná voda naše telo nakopne a osvieži, avšak vlasy doslova kričia o pomoc. Ako si udržať krásne zdravé a lesklé vlasy aj počas tohto náročného obdobia?


Vlasová kozmetika na leto
Vlasy vyžadujú pomoc z vonku – pomoc od nás

Ako určite viete, vlasy sú od nás závislé, teda vyžadujú zvýšenú starostlivosť. Ich najhorším nepriateľom počas letného obdobia je UV žiarenie. V prípade, že nie sú dostatočne chránené, slnečné lúče preniknú cez ochrannú vrstvu vlasu a narušia jeho štruktúru. Práve nedostatočná ochrana pred UV žiarením je zaručený spôsob ako sa prepracovať k vysušeným, bledým a nadmieru polámaným vlasom, ktorým viditeľne chýba sviežosť a lesk.

Klobúk nesmie chýbať

Prvé na čo by ste mali myslieť pri balení na dovolenku alebo kúpalisko je prikrývka hlavy. Nie len vlasy, ale aj pokožka sa môže spáliť a vysušiť. Samozrejme, že z takto narušenej pokožky by sme dlho čakali na vyrastenie nových a zdravých vlasov. Slnečné žiarenie extrémne vysušuje a oslabuje ako dlhé, tak aj kratšie pramene vlasov. Svoju korunu krásy je preto potrebné chrániť štýlovým klobúkom, šatkou alebo šiltovkou. Vďaka týmto pomocníkom nie len, že zabránite vysušovaniu vlasov, ale zároveň aj vyzdvihnete svoj celkový outfit.

Správna výživa vlasov počas leta

Nadmerné vysušovanie vlasov nie je len príčinou slnečných lúčov. K problému prispieva aj pričasté umývanie vlasov nevhodným šampónom alebo časté sušenie vlasov fénom. Práve v tomto období si mnohé z nás môžu nájsť okrem hniezda z vlasov aj zvýšený počet lupín. Pri letnej kozmetike preto nezabúdajte na kvalitný kondicionér a masku, ktorú môžete podporiť výživným olejom.

Ako sa starať o vlasy počas leta?

Po každom dni strávenom pri bazéne alebo mori by sme si mali zmyť chlór alebo zvyšky soli jemným šampónom bez silikónu. Umytie vlasov je prvotným krokom k ich starostlivosti počas letných dní a má obrovský význam. Pri umývaní zmývame nie len zvyšky vody v ktorej sme sa kúpali, ale mali by sme sa zbaviť všetkých stylingových prípravkov, ktoré síce vlasy chránia, ale zároveň ich uzatvárajú a bránia tak ošetrujúcim látkam v strebaní.

Po dôkladnom umytí prichádza na rad ošetrenie.  Kondicionéry sú asi tým najrýchlejším variantom ako dostať poškodené vlasy do rovnováhy. Je pravda, že vyhladzujú zrohovatenú vrstvu zvonku vlasu, ale nedokážu sa vstrebať až do vnútra vlasov. Pravdou je, že nie vždy stačia na skutočné odstánenie možných poškodení vlasov.

Pre dosiahnutie čo najlepšieho efektu a hlavne výsledku nesmieme zabudnúť na kvalitnú masku, najlepšie takú, ktorá obsahuje sama o sebe UV filter. Masky obsahujú regeneračné látky vo vysokej koncentrácií, ktoré neošetrujú vlas len povrchovo ale vstrebávajú sa do vlasu. V letnom období je dobré masku nechať pôsobiť o niečo dlhšie ako bežne počas roka. Letnú kúru s maskou odporúčame používať 1-2 krát do týždňa.  Čo počas ostatných dní?

Obavy nie sú na mieste, výbornú ochranu zabezpečíte aj bez desiatok minút strávených v kúpeľni. Ochranné spreje s olejom, poprípade maskou sú skvelé na rýchle nanesenie, ktoré netreba zmývať . Tieto spreje okrem potrebnej UV ochrany prispejú k ľahšiemu rozčesaniu, vytvoreniu ochranného filmu a navrátia vlasom pružnosť a prirodzený lesk.

Nie len kozmetika, ale aj životospráva

Počas letných dní by mala naša strava obsahovať dostatok vitamínom C a E spolu s beta-karoténom. Antioxidanty dokonale neutralizujú voľné radikály, ktorých počet sa na priamom slnku  len zväčšuje. V prípade ich zvýšeného počtu môže vzniknúť riziko poškodenia vlasu alebo úplného zničenia vlasových buniek.Medzi potraviny s vysokým obsahom antioxidantov patria rôzne bobule, marhule, jahody, hrozno, ale aj brokolica či špenát.

Letný styling vlasov

Leto je práve tým obdobím, kedy by sme mali nechať naše vlasy čo najviac oddýchnuť od nadmerného zaťaženia rôznymi stylingovými prípravkami. Taktiež je potrebné aby ste čo najviac eliminovali tepelné upravovanie vlasov pomocou fénov, kuliem alebo žehličiek na vlasy. V prípade, že si na svojom letnom looku radi potrpíte a svojich pomocníkov sa tak ľahko nevzdáte, určite nezabudnite na termo ochranu. Práve tá  zabezpečí, že vlasy nebudú počas tepelného procesu nadmerne vyťažované a poškodené, pretože slniečko a slaná voda tento stav len umocní.

Ak by sme to mali zhrnúť, nezáleží či strávite leto pri mori, na kúpalisku alebo na chalupe. Vaše vlasy počas tohto teplého a suchého obdobia potrebujú zvýšenú starostlivosť. Prvým a základným príslušenstvom by mala byť prikrývka hlavy, ktorá eliminuje slnečné UV žiarenie. Ďalším krokom je umývanie hlavy, ktoré by sa malo vykonávať vždy po dni strávenom na pláži alebo pri bazéne. Odporúčame začať jemným šampónom bez silikónov a ďalej pokračovať maskou. Masku je potrebné nanášať až ku korienkom, nie len na končeky vlasov. Taktiež je vhodné nechať masku pôsobiť o niečo dlhšie ako počas ostatných ročných období. V prípade, že neobľubujete a hlavne nemáte čas na trávenie dlhých chvíľ v kúpeľni určite odporúčame siahnuť po sprejových prípravkoch, ktoré netreba zmývať. A posledným nie menej dôležitým krokom je životospráva. Do jedálničku by sme mali pridať ovocie a zeleninu bohatú na vitamíny C a E, ale taktiež by sme nemali podceniť beta-karotén a antioxidanty.

Odporúčaná kozmetika na leto :)