Trvalá ondulácia - postup ako na to

Účesy, účesy, ach tie účesy. Takto si povzdychla Beáta Dubasová v hite z roku 1985. Text piesne s názvom Účesy pre ňu napísal jej dlhoročný osobný textár Roman Spišiak. A odvtedy si spolu s ňou pravdepodobne takto určite povzdychla už nejedna žena. Mimochodom, vo videoklipe k piesni sa to len tak hemží dievčenskými postavami s vlasmi úpravenými trvalou onduláciou. No a práve trvalej ondulácii, ktorej súčasné trendy v účesoch prajú, bude venovaný náš článok.

Trvalá ondulácia bola obľúbená v minulosti a rovnakej obľube sa teší aj dnes. Dôvod je prozaický. Nie každá žena totiž dostala zadarmo do vienka kučery alebo zvlnené vlasy. Samozrejme, vlasy si môžete upraviť aj kulmou alebo natáčkami, ktoré vám pomôžu dosiahnuť fantastický konečný efekt. Dodajme však, že bohužiaľ iba krátkodobý. No a znovu sa dostávame k trvalej ondulácii, s pomocou ktorej dosiahnete účes s objemovo výraznými a dlhodobými vlnkami alebo kučerami bez toho, aby ste sa museli o ne dennodenne namáhavo starať.

Trvalá ondulácia je vhodná pre ženy s akoukoľvek dĺžkou vlasov. Takejto úprave vlasov sa vo všeobecnosti odporúčalo na istý čas vyhnúť v prípadoch, keď ste mali z nejakého dôvodu zničené vlasy alebo boli odfarbované a zosvetľované. Moderné prípravky, ako je napríklad Black Perma Light, však predstavujú alternatívu objemových trvalých ondulácií, ktoré možu byť použité aj na farbené, odfarbené alebo zničené vlasy. Takáto objemová trvalá neobsahuje amoniak. Výrobok naopak obsahuje cysteamín, ktorý vlasy nielen hydratuje, ale aj obnovuje ich keratínovú štruktúru.

Doma alebo u kaderníčky, výsledok môže byť úžasný

Niet pochýb, že návšteva kaderníckeho salóna, najmä toho obľúbeného, je jednoduchšia a takmer vždy so sebou prináša 100 % spokojnosť s vytvoreným účesom. Kaderníčky dobre poznajú najvhodnejšie prípravky, postupy ondulácie a možno majú šikovnejšie ruky pri natáčaní pramienkov vlasov na natáčky. Trvalú onduláciu však pri troche zručnosti zvládnete aj vy samy doma. Ušetrené peniaze za kaderníčku potom môžete minúť pri debate s priateľkou vo vašej obľúbenej kaviarničke. Možno práve o vašom novom účese a s priateľkou, ktorá vám pri tvalej pomáhala s natáčaním vlasov alebo nanášaním ondulácie.

Skôr ako s trvalou onduláciou začnete

Výberu prípravku na trvalú onduláciu venujte dostatočnú pozornosť a vyberte si taký, ktorý bude vyhovovať vašim vlasom. Vybrať si môžete napríklad prípravok Fanola Oro Therapy UNIQUE PERM, ktorý je vhodný pre všetky typy vlasov alebo potom podľa vašich špecifických požiadaviek. Napríklad, ak máte farbené vlasy, tak môžete použiť spomenutý Black Perma Light alebo prípravok Fanola Perm P 2 Kit s neutralizérom(ustaľovačom). Tento prípravok spoľahlivo zabezpečí požadovaný efekt a ondulačné účinky. Vďaka obsahu bylinných výťažkov bude zároveň vaše vlasy počas procesu ondulácie chrániť a ošetrovať.

Skôr, ako sa spoločne pozrieme na potrebné pomôcky, vás chceme upozorniť, aby ste si vždydôkladneprečítali návod na použitie konkrétneho ondulačného prípravku a dodržiavali ho. Zároveň nikdy neprekračujte odporúčaný čas pôsobenia prípravku. Prekročením odporúčaného času v žiadnom prípade nedosiahnete lepší ondulačný účinok a s vysokou pravdepodobnosťou si môžete poškodiť vaše vlasy.

Okrem prípravku na trvalú budete potrebovať:

  1. natáčky na trvalú onduláciu – vyberte si podľa kvality, resp. hustoty vlasov. Použiť môžete drevené natáčky s gumičkou, plastové natáčky na trvalú s patentnou gumičkou alebo EF-ES natáčky špirálové.
  2. jednorazové rukavice – z PVC alebo jednorazové vinylové
  3. jednorazový uterák
  4. - mastnejší krém
  5. kadernícke nožnice
  6. - vatu
  7. - hubku na nanášanie
  8. - šampón
  9. balzam na vlasy
TIP: Všetky pomôcky na trvalú onduláciu (klasickú i objemovú).

Keď už teda budete mať všetko poruke, možete začať so samotnou prípravou vlasov.

Trvalá ondulácia - príprava vlasov, umytie a natáčanie

Vlasy si umyte šampónom a mierne ich osušte uterákom. Fén nepoužívajte, vlasy musia ostať vlhké. Vlasy poriadne rozčešte. Na natáčky začnite natáčať jednotlivé rozčesané pramienky vlasov, ktoré by mali približne zodpovedať hrúbke natáčky. Dajte si záležať na tom, aby ste pri natáčaní nevynechali žiadny pramienok vlasov a aby boli vlasy natáčané rovno bez ich krčenia alebo zamotávania. Pramienok vlasov natočte až po korienky a natáčku zafixujte gumičkou. Pri natáčaní začnite najprv vlasmi od čela, postupujte smerom k zátylku a až potom sa venujte vlasom po bokoch hlavy.

Nanášanie prípravku na trvalú onduláciu

Pred samotnou onduláciou si oblečte nejaké staršie oblečenie a na plecia si dajte starší uterák alebo použite jednorazovú kadernícku pláštenku. Pleť okolo natočených vlasov natrite mastnejším krémom a priložte naň pásiky vaty. Teraz už budete môcť začať nanášať ondulačný prípravok. Prípravok nanášajte dôkladne, natočené vlasy navlhčujte rovnomerne. Pomôcť si môžete hubkou. Prechádzajte všetky natáčky, postupujte však pri tom opačným smerom ako pri natáčaní vlasov teda od zátylku k čelu. V prípade pokvapkania pokožky môžete na jej osušenie použiť vatu.

Po kompletnom nanesení ondulačného prípravku, zložte priložené pásiky vaty a na dosiahnutie maximálneho ondulačného efektu naložte na natočené vlasy plastovú čiapku s gumičkou a zabaľte uterákom. Potom počkajte na uplynutie odporúčaného minimálneho času pôsobenia a na jednom pramienku vlasov vyskúšajte ondulačný účinok. Ak pramienok vlasov zodpovedá vašim predstavám a je dostatočne zvlnený, tak môžete začať s oplachovaním vlasov. V prípade, že s výsledkom ešte nie ste spokojné, nechajte onduláciu pôsobiť do uplynutia jej odporúčaného maximálneho času pôsobenia.

Nasleduje, oplachovanie a fixácia

Po skončení maximálneho času pôsobenia natáčky na trvalú onduláciu opláchnite teplou vodou a vlasy jemne osušte uterákom. Nasledovať bude fixácia o ktorú sa postará ustaľovač. Postupovať budete rovnako ako pri nanášaní ondulačného prípravku. Na pleť okolo vlasov nanesiete vrstvu mastnejšieho krému, priložíte pásiky vaty a rovnakým spôsobom ako pri ondulácii budete na nátačky nanášať ustaľovač. Miniete približne 2/3 ustaľovacieho prípravku a necháte pôsobiť približne päť minút. Potom opatrne zložíte natáčky bez toho, aby ste vlasy akokoľvek upravovali. Do vlasov nanesiete zvyšný ustaľovač, vlasy mierne našuchoríte a necháte pôsobiť ešte približne ďalších päť minút.

Celý proces trvalej ondulácie zakončí kvalitný šampón a balzam

Napokon celý postup ondulácie zavŕšite umytím vlasov. Na umytie môžete použiť napríklad regeneračný šampón Shampoo Royal Jelly s včeľou materskou kašičkou alebo Matuschka Keratin shampoo s prospešným keratínom. Pre zvýšenie regeneračného efektu potom vlasom doprajte vhodne zvolený balzam.

Trvalá ondulácia – áno alebo nie?

Pri rozhodovaní bude záležať iba na vašich osobných preferenciách. Účes vám v prvom rade musí vyhovovať a príťažlivo môžete vyzerať aj s vyžehlenými vlasmi. Kučery alebo vlnky však dokážu nielen zmierniť ostrejšie črty tváre, ale predovšetkým podčiarknuť vašu prirodzenú ženskosť. Na záver nám neostáva nič iné len popriať, nech sa vám trvalá ondulácia vlasov vydarí podľa predstáv!