Starostlivosť o vlasy a pokožku

Základom krásnych a zdravých vlasov je správna starostlivosť. Nesprávnou starostlivosťou môžu vzniknúť rôzne problémy ako napr. lupiny, zvýšené mastenie a pod. V tomto článku sa dočítate nie len o mnohých chybách v starostlivosti a aj nových know-how.


Základom je správne umyť/vyčistiť pokožku. Teda základná rutina keď sa bavíme o umývaní spočíva v správne zvolenom šampóne, kondicionéri alebo maske. Vo všeobecnosti a medzi odborníkmi je známe: "Vlasy umyť raz ale za to poriadne = kvalitne, než dva krát a nesprávne." Pravdou však je, že sa nič nestane keď si umyjete vlasy dva krát, pretože: prvý krát šampón zbavuje vlas kozmetických nánosov ako je napr. lak, olej, pomády, suchý šampón… Druhý krát prebieha už hĺbkovejšie čistenie a to už zbavuje vlasy mastnoty, prachu a potu. Dôležité je vlasy šampónovať minimálne 2 minúty pri oboch "šampónovaniach".

Ďalšiou fázou je kondicionér alebo maska. Aký je však medzi nimi rozdiel?

Kondicionér je ľahký, vlasy nazaťažuje, napomáha pri rozčesávaní a vyživuje. Maska je hutnejšia, viac hydratuje, avšak nieje vhodná pre každého. O maske je známe, že vie zaťažovať vlasy, za zmienku však stojí, že zárovveň však dodáva intenzívnu hydratáciu. Rozdiel medzi nimi je aj v ich dobe pôsobenia. Kondicionér môžete naniesť, dobre zapracovať, prečesať a pokojne aj umyť. Masku je potrebné nechať pôsobiť minimálne 5-15 minút. Ak máte čas neublížite si ani dlhšou dobou, pokojne si oddýchnite - zaslúžite si to :) Frekvencia aplikácie je individuálna, niekomu dokonale postačuje použiť masku raz za mesiac avšak niektoré typy vlasov to vyžadujú častejšie.

TIP 1: Ak sa vám zdá, že sa vám vlasy mastia príliš rýchlo, aplikujte druhý krok (masku/kondicionér) iba do dĺžok, nie ku korienkom. 

TIP 2: Prečítajte si 2 skvelé tipy pre intenzívny regeneračno-hydratačný zábal, ktorý si môžete spraviť v pohodlí domova alebo ho môžete ponúknuť vaším klientkam priamo pri produkte -> Keen Strok Nutritive Lotion S.O.S Hair Oil 

Naše postrehy:

Často sa stretávame s tým, že namiesto oplachovateľného kondicionéra používate neoplachovateľný. Nieje to vyslovene zle ale ani dobre. Kondicionér v spreji /dvojfázový, neoplachovateľný/ je dobré použiť pri veľmi kudrnatých vlasoch, ktoré sa radi zamotávajú a majú problem sa rozčesať. Prípadne ešte aj ako dodatočná výživa.

...

Masku alebo kondicionér nepoužívate vôbec -- netreba sa potom čudovať, že vlasy sú suché, lámavé, nepoddajné.

...

Masku používate pred šampónom -- pokiaľ to nieje špeciálne maska na to určená (PRE-Mask).
Šampón otvára vlasovú kutikulu čistí ju a kondicionér/maska ju akoby zatvárajú. Robiť to naopak je pre vlasy veľký chaos.

Životná múdrosť: NIKDY nechodíme spať s mokrými vlasmi. 

Po umytí, nechať vlasy v turbane maximálne 5-10 minút. Vlásky treba vysušiť fénom. Samozrejme pred fúkaním môžete aplikovať či už sérum, termoochranu, olej alebo špeciálne prípravky na kučeravé/krepovité vlasy. 


Čo sa stane ak idem spať s mokrými vlasmi?  

Vlasy a ich pokožka si po 10-15 minútach začnú obnovovať hydrolipidový film (teda začnú produkovať maz a pot v primeranom množstve). Lenže ak sú vlasy mokré tento proces prebieha ťažšie, pokožka mokvá, sušenie prebieha dlhšie, tvoria sa baktérie a môžu sa viac mastiť vlasy. A toto je problematika, ktorá nás trápi najviac.  

TIP3: Pre lepší efekt vyfúkania, pre lesk a pre zdravie vlasov môžete zmiešať Keen Strok Repair Serum a Repair Oil v pomere 2 pumpičky z kažého, ktoré zmiešajte v dlaniach a zapracujte do vlhkých vlasov. Následne ich stačí vysušiť fénom.

Teraz si povieme niečo o šampónoch, aké druhy poznáme a čo naozaj robia:

Pre-Shampoo - sú šampóny väčšinou určené na salónne použitie/špeciálne čistiace.

...

Proti padaniu vlasov - tento šampón pravdepodobne nefunguje tak ako si myslíte. Je pravda, že dôkladne vyčistí, ale naozaj vám len na základe použitia šampónu neprestanú padať vlasy. Tieto šampóny fungujú prefektne v kombinácií s ampulkami. Šampón vlasy vyživý a pripraví vlas na hĺbkovú výživu napr. za pomoci ampúl. Náš výber Procapil alebo R-50. Výsledky však je vidno po dlhodobom používaní. 

...

Na mastné vlasy - mastné vlasy sú úplne normálne prirodzená vec a zároveň základná funkcia pokožky. Po zdravotnej stránke môžeme byť radi, že naša pokožka pracuje a mastí sa. Ale problém s nadmerným mastením má mnoho príčin ako aj stres, príliš časté dotýkanie/hladenie vlasov avšak u žien to býva v 70% hormonálna záležitosť. Šampón na mastné vlasy je prispôsobený práve na takýto typ vlasov a má pomôcť zmierneniu mastenia, výsledky je vidno po dlhodobom a pravidelnom používaní. 

...

Na farbené vlasy - šampóny na farbené vlasy šetrne čistia vlasy a pokožku po farbení. Zároveň uzatvárajú vlasovú kutikulu. Tieto šampóny majú prispôsobené pH na tento typ vlasov.

...

Na lupiny/mastné a suché/ - vo všeobecnosti by malo byť známe, že existuje niekoľko druhov lupín, no my by sme mali poznať minimálne 2 a to suché (biele) a mastné (žlté) lupiny. Niektoré tieto šampóny obsahujú látku Pyrition Zinočnatý, tá bojuje aktívne s lupinami napr. Bain peeling shampoo obsahuje aj jemné abrazívne čiastočky, ktoré sa počas šampónovania rozpúšťajú, teda nemusíte sa báť, že vám ostanú zbytky vo vlasoch. Konkrétne tento je vhodný aj pre seborhoických dermatitikov.

...

Pre blondíny - šampón špeciálne určený pre blondíny, neutralizuje žlté odlesky. NIE JE však vhodný na každodenné použitie, pretože obsahuje veľa fialového pigmentu a má trošku iné pH. Starostlivosti o blond vlasy sme venovali zvlášť článok, viac sa dočítate TU

...

Výživné šampóny - vlasy vyčistia a hydratujú ho, tieto šampóny sa používajú na suché a poškodené vlasy. Ale platí tu podobné pravidlo ako aj pri šampónoch proti padaniu. Šampón pripraví vlas na hĺbkovú výživu, ktorú príjme z ampúl napr. Nutritive

...

Šampóny na kučeravé vlasy - sú špecializované a priamo určené na kučeravé vlasy, ktoré bývajú mastnejšie. Poprípade na olejovej báze, a to z toho dôvodu, že kučeravé vlasy sú suché a potrebujú silnejšiu hydratáciu než klasické suché vlasy. 

TIP 4: Ak máte napríklad kučeravé a farbené vlasy a hľadáte niečo na udržanie farby a zároveň na starostlivosť o kučery môžete to vyriešiť dvoma spôsobmi. Jeden je trošku zložitejší a to ak si vlasy umývate dva krát tak môžete použiť dva druhy šampónov. Napríklad prvý krát si umyjete vlasy šampónom na kučeravé, druhý krát šampónom na farbené vlasy. Potom použijete buď kondicionér/masku na kučeravé alebo farbené vlasy. Druhý a zároveň jednodušší spôsob je použiť šampón na kučeravé vlasy a kondicionér/masku na farbené alebo naopak, čo je vám sympatickejšie :)