Maska na vlasy - 4 domáce tipy II

Nakoľko náš posledný článok o domácich maskách zožal veľký úspech a pozitívne ohlasy, pripravili sme si pre Vás pokračovanie. Vsadili sme tak trošku na "tradičnú kuchyňu", ale aj na niečo menej tradičné, až prekvapujúce. Tak ako aj v minulom článku, výsledok je závislý na kvalite použitých surovín.



Domáce masky s dokonalou hydratáciou

Avokádo

Ak ste fanúšikmi DIY "receptov" vlasovej kozmetiky, určite ste už narazili na tropickú ingredienciu - avokádo. Tento tmavozelený plod s maslovou dužinou je vlastníkom vitamínov K, C a naviac má veľký obsah živín a vlákniny. Kvôli tomuto silnému nutričnému profilu je samo o sebe unikátom.

Oleje a bielkoviny zaručia výbornú hydratáciu vlasov bez straty objemu, to platí aj pri jemných vlasoch. Pusťme sa teda do toho.

Pre masku nám bohato postačí polovica priemerného avokáda z ktorého vyberieme dužinu a ručne popučíme vidličkou. Pre dosiahnutie sviežej arómy odporúčame pridať pár kvapiek esenciálneho oleja z mäty priepornej. Hotovo, tak jednoduché a účinné, však?

Pred nanesením masky si umyte vlasy šampónom a jemne vytlačte zvyšnú vodu z vlasov. Následne masku naneste a nechajte pôsobiť približne 15 minút. Po uplynutí času stačí ak masku zmyjete vlažnou vodou.

A výsledok? Výsledok je viac ako pôsobivý. Vlasy sú už po prvom použití masky krásne jemné a mäkké. Kombinácia mäty a avokáda dodá príjemnú sladko-sviežu arómu.

TIP: Ak netrpíte problémom vlasov bez objemu, pridajte do masky vaječné žĺtko alebo 1 - 2 polievkové lyžice bieleho jogurtu.

Tekvica + včelí med

Vždy keď počujem slovo tekvica, tak mi príde na um tá výborná mamina krémová polievka (už viem, čo urobím zo zvyšku tekvice). Ale teraz späť k téme. Tekvica, tak isto ako aj avokádo je doslova uzavretou bombou plnou vitamínov a bielkovín. Poctivý slovenský medík asi obhajovať veľmi nemusím, len podotknem, že med je v kozmetických prípravkoch používaný od nepamäti a to až do teraz. To samo o sebe svedčí o jeho kvalite a zaručenom výsledku :) Pusťme sa teda do receptu.

Tekvica je sama o sebe trošku tuhšia ako avokádo, preto bude potrebné vynaložiť na rozpučenie viac sily, poprípade siahnite po zaváranej verzii. V prípade surovej tekvice odkrojte kúsok dužiny a zbavte ju ochrannej šupy. Poriadne tekvicu rozpučte, nech nechodíte po dome ako ovocná misa. Do rozpučenej dužiny pridajte 1 - 2 lyžice včelieho medu, ktorý je už samo o sebe akýmsi zvlhčujúcim činidlom. Vznikne Vám polotuhé "pyré", ktoré bude po aplikovaní ťažšie udržať vo vlasoch. Preto odporúčame na umyté vlasy naniesť masku a vlasy zabaliť do potravinovej fólie, alebo iného provizórneho riešenia.

Masku nechajte pôsobiť aspoň 15 minút a následne ju opláchnite vlažnou vodou.

Výsledok je jedinečný, dokonalá prírodná a naviac domáca hydratácia vo vlastnej réžií. 

Banán + olivový olej

O banáne a maske z olivového oleja ste sa mohli dočítať v minulej časti článku. Posunuli sme latku trošku vyššie a "upgradovali" sme už aj tak super efektívne masky. Odvážne, ale účinné. Banán môže byť vzorom veľkému množstvu ovocia, banán sa môže hrdiť vitamínom A a D, vápnikom, železom, draslíkom a množstvom iných živín. Olivový olej je naopak preplnený omega 3 aj omega 6 nenasýtenými mastnými kyselinami.

Táto kombinácia v podobe masky na jednej strane zaručí výbornú hydratáciu vlasov a vlasovej pokožky, ale aj účinne bojuje proti lupinám.

Recept je opäť jednoduchší a nevyžaduje žiadnu veľkú alchýmiu. Banán jednoducho napučte pomocou vidličky na jemnú masu. Do tejto masy následne pridajte 1 - 2 lyžice olivového oleja. Túto kombináciu môžete posilniť včelím medom, vďaka ktorému vyrobíte hutnejšiu masu a zároveň dodáte vlasom dokonalú obranu pred nadmerným vypadávaním vlasov

Hotovú masku aplikujte na umyté, ešte vlhké vlasy. Nakoľko maska pravdepodobne nebude trvale držať na vlasoch, použite potravinársku fóliu, alebo väčší mikrotenové vrecko. Masku je dobre nechať pôsobiť aspoň 30 minút. Následne je vlasy potrebné riadne vypláchnuť, najlepšie vlažnou vodou. 


Nemáte čas na "kuchtenie"? Hydratujte sa okamžite!

Domáca maska na nudné a skrepatené vlasy bez života

Jablčný ocot

Jablčný ocot bol neoddeliteľnou súčasťou asi v každej drastickej a menej drastickej diéte. Keď si teraz vybavím ten kyslastý zápach, tak ma trošku trasie, ale čo je účinné, to sa počíta. Podľa možností určite použite organický jablčný ocot, ten sa postará o zlepšenie kvality vlasov, obranu pred lupinami a zaručí rýchlejší rast vlasov.

Pri príprave vlasovej masky sa nemusíte báť žiadnych experimentov a hókusov - pokusov. Polievkovú lyžicu jablčného octu jednoducho zmiešajte s pol šálky vody. V prípade, že je Vám zápach skutočné neznesiteľný, pokojne môžete masku doplniť o pár kvapiek esenciálneho oleja z mäty.

Aplikácia masky je jednoduchšia ako samotná príprava. Vlasy si pred aplikovaním dôkladne umyte šampónom, opláchnite vodou a jemne vytlačte vodu z vlasov. Takto pred-pripravené vlasy môžete následne prepláchnuť pripraveným roztokom jablčného octu. Premasírujte pokožku hlavy, nechajte pôsobiť asi 4 - 5 minút a následne vlasy opäť prepláchnite vlažnou vodou.

Vlasy budú po kompletnej "kúre" krásne, objemné a prirodzene lesklé.

Bonusový TIP na aspirínový šampón

Aký to skvelý vynález. Najstaršie syntetické liečivo, ktoré poznáme pod názvami ako Aspirin, Acylpyrin alebo Anopyrin. Najvernejší priateľ pri migrénach, horúčkach, či iných chorobách dokáže liečiť nie len telo, ale aj vlasy. Recept na aspirínový šampón je skutočne jednoduchý - aspirín stačí rozdrviť na jemné čiastočky pomocou mažiaru, alebo kuchynského kladiva na vyklepávanie nedeľných pochutín. Rozdrvený prach stačí zmiešať s troškou šampóna a klasicky si umyť vlasy. Šampón nepoužívajte v denných intervaloch ale maximálne raz za dva týždne.

Kyselina acetylsalicylová v aspiríne sa postará o to, že Vaše vlasy nebudú "schuchlané" a nepoddajné. Naviac dodá vlasom krásny a prirodzene zdravý lesk.