Boj proti jesennému vypadávaniu vlasov


Jeseň je ročné obdobie spájané predovšetkým so svojou nádhernou a pestrofarebne vymaľovanou krajinou. Avšak nemôžeme prehliadnuť ani nepredvídateľné počasie v podobe silných chladných vetrov, dažďa a zachmúreného počasia.

Nie je žiadnou novinkou, že v období jesene neopadávajú len farebné lístky zo stromov, ale veľa žien určite postrehlo, že na svojich vankúšoch, teplých svetroch, alebo na podlahe nájde v tomto čase až priveľa vlasov.

Ako je to možné?

Vlasy nie sú len symbolom koruny krásy každej ženy, ale aj dokonalým zrkadlom nášho zdravia. Ak telo nedostane svoju dávku vitamínov, minerálov a stopových prvkov neprejaví sa to len na našom telesnom zdraví, ale aj na našej pýche – vlasoch.

Za zväčšený počet vypadnutých vlasov môže hneď niekoľko faktorov.

Stres, drastické diéty, nevhodná strava, nedostačujúci prísun živín, vitamínov, ale aj nadmerné používanie lakov a tužidiel na vlasy môže mať za následok prílišné vypadávanie vlasov. Samozrejme faktorov je oveľa viac a taktiež možno hľadať príčinu aj v zdravotných problémoch každej ženy.

Mýtus alebo pravda

Na internete ste sa určite stretli s fórami, alebo inými diskusiami ohľadom padania vlasov práve na jeseň. Môže mať teda ročné obdobie vplyv na nadmerné vypadávanie vlasov? Znie to možno zvláštne, ale áno.

Jeseň nie je len hocakým obdobím a nie je náhoda, že práve v tomto ročnom období môžete spozorovať vypadávanie vlasov vo väčšej miere. Aj keď ste presvedčená, že prísun živín, vitamínov a stravy je stále rovnaký počas celého roka, vstupuje do úlohy práve jeseň vo svojej plnej „kráse“.

Sychravé počasie, ostré chladné vetry, neustále výkyvy počasia a striedanie teplotných rozdielov určite regenerácií vlasov neprospieva.

Jeseň je taktiež obdobím, ktoré nasleduje po lete. Áno, po tom lete plnom slnka, slaného mora, vysokých teplôt a v neposlednom rade slnečného žiarenia. Vlasy sú jednoducho z toľkej námahy unavené. Práve počas letných dní dochádza k zvýšenej sekrécii hormónov, ktoré sa podieľajú na raste vlasov, ako ochrana organizmu pred UV žiarením. V tomto čase vlasy prechádzajú do takzvanej fázy oddychu čo sa odráža na zvýšenom počte vypadnutých vlasov práve cez jeseň.

Nemusíte sa obávať, je to úplne prirodzené.


Vlasy kričia o pomoc

Ak si prajete udržať vlasy krásne, zdravé a plné vitality mali by ste sa im venovať pravidelne a preventívne, nie len vtedy keď už je neskoro a vlasy doslova kričia o pomoc.

Predovšetkým na jeseň od Vás vlasy vyžadujú zvýšenú starostlivosť s prihliadnutím na šetrné zaobchádzanie a pravidelnú návštevu Vašej kaderníčky. Doprajte svojím vlasom po náročnom slnečnom lete svoj čas na správnu regeneráciu bez zbytočného farbenia, fénovania horúcim vzduchom, žehlenia a kulmovania.

Čo sa týka správneho výberu produktov, určite odporúčame produkty s prírodnými olejmi, regeneračné masky, kondicionéry, šampóny a balzamy.

Nemusíte sa báť ani častého umývania, samozrejme, ak je celý proces umývania a hlavne sušenia realizovaný s ohľadom na zdravie vlasov. Mnoho odborníkov odporúča interval každý 2 – 3 deň.

Vlasy by ste si mali umývať až po dôkladnom a hlavne opatrnom rozčesaní. Mokré vlasy len jemne osušte uterákom. Nikdy ich nedrhnite! Následne opatrne rozčešte a nechajte voľne vyschnúť. Samozrejme pre každého je praktickejšie vlasy vyfénovať a opäť pokračovať vo svojich aktivitách, ale snažte sa tomu vyhnúť. Fénovaním vlasov určite nebojujete proti ich vypadávaniu. Ak ste majiteľkou dlhších vlasov zvážte možnosť častejšieho prestrihania, aby sa na vlasy nekládol zbytočný tlak namáhania korienkov.

Vyhnite sa taktiež príliš silnému sťahovania vlasov do gumičky, používaniu kovových kief alebo príliš ťažkých sponiek. Na noc je vhodné vlasy zapletať do voľného vrkoča aby sa nepovaľovali voľne po vankúši a nedochádzalo k zbytočnému vytrhávaniu a treniu vlasov.

Na vyživenie vlasov ponúkame nespočetné množstvo prípravkov. Najosvedčenejšie sú pre toto obdobie produkty s extraktom z koreňa puškvorca, obsahujúce chinín, žihľavu, lopúch, alebo produkty vyrobené a prispôsobené konkrétne na problém vypadávajúcich vlasov.