Ako si zafarbiť vlasy sama doma?

Túžite po zmene farby vlasov a nemáte dostatok času, aby ste navštívili kaderníčku? To nevadí, dnešné kozmetické prípravky sú už natoľko kvalitné, že vám s troškou šikovnosti pomôžu vykúzliť krásny odtieň aj u vás doma. Aby ste sa vyhli nepríjemnému prekavapeniu, prinášame vám pár rád a tipov ako si zafarbiť vlasy sama doma.

Výber správneho odtieňa farby

Základným predpokladom ako si zafarbiť vlasy k úplnej spokojnosti, je vybrať správnu farbu. Pri jej výbere by ste sa mali orientovať podľa prirodzenej farby vášho obočia. Ak zvolíte farbu o dva stupne svetlejšiu alebo tmavšiu, tak výsledok bude prirodzenejší. Aj odtieň vašej terajšej farby vlasov je smerodajný pre výber odtieňa, voľte v škále o jeden až dva odtiene svetlejší alebo tmavší. Odtiene mimo tejto škály budú vyzerať umelo. Vo vyššom veku sa vyhnite veľkým kontrastom. Platí totiž, že svetlejší odtieň bude vyzerať prirodzenejšie a pomôže vám s omladením.

Keď už máte vybratú správnu farbu, ešte pred samotným farbením by ste mali urobiť test na pramienku vašich vlasov. Naneste farbu na pramienok vlasov a sledujte čas, za ktorý nadobudne váš želaný odtieň. Podľa toho nechajte pôsobiť farbu aj na zvyšné vlasy. Pri farbení vlasov myslite na to, že na každé vlasy môže pôsobiť inak a tak výsledná farba sa môže líšiť od vzorkovníka.

Rôzne druhy farieb

Možností ako si zafarbiť vlasy je samozrejme viac, napríklad podľa toho ako dlho sa chcete tešiť z nového odtieňa, tak si zvoľte aj druh farby. Na zvýraznenie vašej prirodzenej farby vlasov zvoľte tónovací šampón. Keďže tónovacie šampóny iba obalia vlasy vrstvou farby, tá sa rýchlo vymýva a preto vydržia niekoľko umytí. Na prekrytie šedín sa určite nehodia.

Tónovacie krémy a gély sú okamžite pôsobiace farby s ošetrujúcou krémovou alebo gélovou receptúrou. Nie sú síce vhodné na šedivé vlasy, ale dodajú vlasom hlboké tónovanie, ktoré vydrží niekoľko umytí.

Trváce farby na vlasy dodajú sýte a žiarivé odtiene. Dokonale kryjú šediny a dokážu vlasy aj zosvetliť. Obsahujú vždy najmenej dve časti, ktoré musíte pred použitím dobre zmiešať a potom ihneď naniesť na vlasy. Ide zväčša o oxidačné farby na vlasy, sú trvalé a nezmývateľné. Permanentné farby nahradia pôvodný pigment vo vnútri vlasu novým pigmentom. S trvácou farbou docielite tmavší efekt vždy, avšak zosvetlenie maximálne o dva odtiene.

Príprava vlasov

Na farbenie vlasov by ste mali vaše vlasy pripraviť. Týždeň pred farbením nepoužívajte kondicionér, ani masku na vlasy. Tieto prípravky uzatvoria povrch vlasu a farba sa k nim nedostane. Aj po ťažkej chrípke alebo operácii nie je farbenie vlasov vhodné, rovnako keď sú vaše vlasy zničené a unavené. Nezabúdajte ani na to, že lekári neodporúčajú trvalé farbenie vlasov počas tehotenstva a to aspoň počas prvých troch mesiacov.

Postupujte podľa návodu

Veľmi dôležité ako si zafarbiť vlasy správne, je postupovať podľa návodu na použitie. Zbytočne sa od neho neodchyľujte a hlavne dodržiavajte čas pôsobenia farby. Dlhším pôsobením farby ako je odporúčané nemusíte totiž dosiahnuť kvalitnejšie a trvalejšie zafarbenie, ba práve naopak, farba môže zmeniť odtieň alebo si zničíte vlasy.

Aby ste predišli zafarbeniu pokožky, naneste okolo vlasov vrstvu mastnejšieho krému, dajte pozor aby sa nedotýkal vlasov, znehodnotil by výsledok farbenia. Nasaďte si ochranné rukavice a zmiešajte farbu spolu s oxidačnou emulziou. Ak má farba aplikačnú nádobku, tak v nej všetko dôkladne pretrepte a pomocou nej začnite farbu rovnomerne nanášať. V prípade, že aplikačná nádobka nie je k dispozícii, farbu dôkladne premiešajte v miske.

Nanášajte ju pomocou štetca. Farbenie vlasov začnite pri korienkoch a na zátylku, aby na ne farba pôsobila dlhšie, než na vrchnú vrstvu a konce. Vyblednuté konce totiž veľmi rýchlo vstrebávajú farbu. Takéto farbenie vlasov zaručí, že farba bude vyzerať prirodzenejšie. Nechajte ju pôsobiť podľa odporúčania a dôkladne opláchnite šampónom po farbení vlasov.

Starostlivosť po farbení

Farbenie vlasov je dnes bežnou záležitosťou. Aj keď sú v súčasnosti farby veľmi šetrné, určite chcete aby boli vaše vlasy dlho krásne. Preto by ste ich mali adekvátne po farbení ošetrovať a používať špeciálne prípravky. Základom je používať šampón na farbené vlasy, ktorý udrží dlhodobo žiarivú farbu. V opačnom prípade sa môže odtieň z vášho vlasu rýchlo vymyť a farba stratí svoj lesk. Po každom umytí vlasov používajte aj kondicionér na farebné vlasy, vďaka ktorému budú vaše vlasy krásne hebké. Dôležitá je aj regenerácia vlasov po farbení vďaka maskám na farbené vlasy.

Vlasy si môžete zafarbiť bez problémov aj doma

Ako vidíte, nie je to nič zložité, aj doma sa dajú bezpečne a šetrne zafarbiť vlasy, len sa musíte držať našich odporúčaní i rád. Veľkou pomocou vám môžu byť ruky rodinného príslušníka alebo ochotnej kamarátky. Ak si neviete s niečím rady, tak nás môžete kontaktovať e-mailom info@kadernickyservis.skkde sme vám k dispozícii a radi poradíme.