Ako na dlhé a zdravé vlasy?

Vlasy sú vo všeobecnosti jedným z najdôležitejších výrazových prostriedkov. V prípade žien však naberajú na osobitnom význame, pretože podstatným spôsobom dotvárajú ich celkový vzľad. Preto niet divu, že ženy už oddávna túžia mať dlhé a zdravé vlasy.

Vlasy spoločne s nechtami môžu neraz často ako prvé signalizovať, že s vašim telom sa niečo začína diať. Dovtedy zdravé vlasy začnú strácať svoju pružnosť, hebkosť alebo prirodzený lesk. Kvalitu vlasov bohužiaľ celkom ovplyvniť nevieme. Ich hustota je totiž závislá od genetických predispozícií. V prípade celkovej kondície vlasov je to však už diametrálne odlišná situácia a vy pri nej nemusíte ťahať za kratší koniec povrazu. Vďaka úprave životosprávy a vhodnej starostlivosti o vlasy podporenej kvalitnými kozmetickými prípravkami môžete mať vo svojich vlastných rukách nielen celkový stav vašich vlasov, ale napokon aj ich dĺžku.

Zdravá výživa, pohyb a relax je pre zdravé vlasy dôležitý

Pre svoje vlasy v podstate nič lepšie spraviť nemôžete. Táto kombinácia predstavuje ideálny spôsob ako ísť za svojim cieľom a dosiahnuť zdravé i dlhé vlasy. Téma zdravej výživy bola na diskusných fórach predmetom mnohých príspevkov a obrovské množstvo článkov nájdete aj na rôznych blogoch. V žiadnom prípade sa teraz nechceme stavať do pozície odborníkov na zdravé stravovanie, avšak pokladáme za dôležité v krátkosti spomenúť niektoré všeobecné odporúčania.

Nielen vám, ale aj vašim vlasom poskytne dostatok prospešných živín, vitamínov alebo minerálov predovšetkým vyvážená strava. Vyhýbajte sa preto drastickým diétam, ktoré sú častokrát jednostranne zamerané na konkrétnu potravinu a vám neposkytnú dostatočný príjem potrebných živín. Na jedálny lístok naopak zaraďte dostatok čerstvého ovocia, zeleniny a potravín obsahujúcich zinok, kremík, biotín, cystín a kyselinu pantotenovú. Vaše vlasy budú udržiavať zdravé, pružné a lesklé. Inšpirovať sa môžete stravou žien z krajiny vychádzajúceho slnka, teda Japonska, ktoré sú povestné svojimi zdravými a dokonalo lesklými vlasmi. V ich strave nájdete dostatok rýb, morských plodov, ryže a rias s obsahom chlorofylu.

Stres a dlhodobá psychická záťaž preukázateľne prispievajú k vypadávaniu vašich vlasov. Preto ak chcete mať dlhé vlasy, tak sa pokúste na maximálnu možnú mieru eliminovať stres. Uvedomujeme si, že pracovné alebo iné povinnosti počas pracovného týždňa vám možno nedovolia zmierniť nastolené tempo. Doprajte si teda pre seba aspoň víkend. Relaxujte pri šálke dobrej kávy a obľúbenej knihe, choďte do kina, divadla alebo si pozrite nový film. Jednoducho, robte iba to čo vás baví. Pohyb je tiež výborný prostriedok na odbúranie stresu. Na starosti vám pomôže zabudnúť práca na záhradke alebo prechádzka do prírody, napríklad aj so psíkom.

Ako teda mať zdravé a dlhé vlasy?

Starostlivosť o vlasy sa nezaobíde bez ohľaduplného zaobchádzania s vašimi vlasmi a samozrejme ani bez kvalitných kozmetických prípravkov. Starostlivosť sa začína umývaním vlasov. Pri výbere vhodného šampónu sa teda riaďte predovšetkým kvalitou vlasov a vašimi špecifickými požiadavkami. Možností máte viac ako dosť a záležať bude iba na vašich osobných preferenciách. Vyberať si môžete z viacerých kategórií šampónov. K dispozícii sú hydratačné šampóny, šampóny na citlivú pokožku, na farbené vlasy alebo šampóny proti lupinám. Samostatnú kapitolu potom tvoria bio šampóny alebo prírodné šampóny.

Je všeobecne známe, že časté umývanie vlasom neprospieva, pretože vlasy zbytočne vysušuje. Mastné vlasy však nie sú príliš najlepšou vizitkou najmä keď sa máte objaviť niekde v spoločnosti. Aj v tomto prípade máte elegantné riešenia ako vlasy zbytočne nezaťažovať častým umývaním a pritom ich udržiavať zdravé a čisté.

V prípade, že máte problémy s rýchlo mastiacimi sa vlasmi použite šampóny so špeciálnym zložením, ktoré zabraňujú nadmernej tvorbe mazu. Echosline S4 PLUS je príkladom takéhoto šampónu na mastné vlasy. Prírodné zložky pozozstávajúce z olivového oleja, extraktu z brezy, či kakaovníka efektívne a jemne čistia vlasovú pokožku. Predovšetkým však redukujú produkciu mazu a vlasy nie je potrebné umývať tak často.

Možno vám však bude vyhovovať iná možnosť. Siahnuť môžete po suchých šampónoch, ktoré sú vhodnou alternatívou oproti klasickému umývaniu vlasov. Suché šampóny zároveň možete použiť v prípadoch, keď klasické umytie vlasov prostredníctvom vody a šampónu z rôznych dôvodov nie je možné. Reprezentantom suchých šampónov je napríklad CHI Dry shampoo. Tento šampón vďaka suchej receptúre absorbuje prebytočný maz, odľahčuje vlasy od korienkov, osviežuje pokožku hlavy a výborne sa zapracováva do vlasov. Ak by vám z nejakých dôvod predsa len nevyhovovalo používanie suchých šampónov alebo šampónov na mastné vlasy, môžete siahnuť po šampónoch na časté používanie.

Výberom vhodného šampónu však môžete urýchliť aj samotný rast vlasov a zároveň zastaviť ich nadmerné vypadávanie. Takýmto šampónom je napríklad Loreal Professionnel Serioxyl Thickening Shampoo, ktorý vďaka technológii GlukoBoost vytvára rezervnú energiu pre rast vlasového vlákna od korienkov. Vlasy po umytí zanechá plnšie a silnejšie.

Doprajte svojim vlasom kondicionér alebo masku

Aby boli vaše vlasy zdravé a krásne, dožičte im po umytí masku alebo kondicionéry na vlasy. Podobne ako pri šampónoch, aj v prípade kondicionérov si môžete na základe vašich špecifických požiadaviek vyberať zo širokej ponuky kondicionérov.

Použiť tak môžete hydratačné, regeneračné, objemové alebo aj suché kondicionéry. Na suché alebo poškodené vlasy môžete použiť neoplachovateľné kondicionéry. Novex Argan Oil Creme de Pentear napríklad obsahuje silný extrakt arganového oleja, ktorý spevňuje a hĺbkovo regeneruje poškodené vlasy. L'oréal Professionnel Mythic Oil sprayje naopak určený pre normálne a jemné vlasy. Vlasy vyživuje, rozžiari a dodá im prirodzenú pružnosť. Navyše vám uľahčí rozčesávanie mokrých vlasov.

Masky na vlasy poskytnú vlasom nadštandardnú starostlivosť, ktorá ich udrží v dobrej kondícii. K dispozícii sú viaceré druhy masiek. Zo všetkých typov masiek môžeme vybrať napríklad regeneračnú masku s keratínom Keyra cosmetics, ktorá hydratuje a vyživuje suché a poškodené vlasy.

Myslite aj na detaily

Pri starostlivosti o vlasy nezabudnite ani na ich šetrné osušovanie. Fén nie je práve najideálnejší spôsob sušenia vlasov. Vhodnejšou alternatívou je použitie turbanu. Turban saje vodu desaťkrát rýchlejšie ako bežný uterák, takže šetrí čas a vaše vlasy. Vyhnete sa fénu a vaše vlasy budú zdravé i lesklé. Aby bola starostlivosť o vlasy kompletná, tak si dajte záležať aj na výbere kvalitného hrebeňa alebo kefy. Hrebene s ostrými hranami zubov alebo kefy bez ochrany hrotov totiž môžu zbytočne poškodiť vaše vlasy.

Naplňte svoje túžby

Úprava životosprávy, pozitívny životný postoj, odbúranie stresu a vhodná starostlivosť o vlasy spolu s našimi kvalitnými prípravkami môžu premeniť vaše túžby na realitu. Sny o krásnych dlhých vlasov tak vôbec nemusia skončiť v kategórii s názvom „nesplnené“.