Rednutie vlasov – toto o nich musíte vedieť!

Rednutie je prirodzený proces v našich vlasoch, ktorý je však veľmi nepríjemný a nežiaduci. Existuje 7 faktov o rednutí vlasov, z ktorých sa čo-to môžete naučiť a ktoré Vás aj rozhodne prekvapia.

Blondínkam rednú vlasy najmenej

Znie to možno neuveriteľne, ale aj farba vlasov dokáže ovplyvňovať rednutie. To však neznamená, že ak sa teraz dáte prefarbiť na blondínu, razom budete mať vlasov viac. Nie. Blondínky majú v priemere približne 150 000 vlasov, pričom napríklad také červenovlásky ich majú len 90 000. Najpočetnejšie hnedovlásky a čiernovlásky majú vo svojej korunky krásy približne 110 000 vlasov. Najhustejšie vlasy však majú čiernovlásky, zatiaľ čo ženy s blonďavými vlasmi majú vlasy veľmi jemné.

Do 100 vlasov denne netreba robiť paniku

Vlasy rastú aj vypadávajú, čo je celkom prirodzený proces. Jeden vlas má životnosť maximálne 5 rokov, pričom po takto dlhom období jednoducho vypadne. Uvoľňuje však miesto pre nový vlas, ktorý zaujme jeho miesto. Tento kolobeh sa neustále opakuje. Padanie vlasov môžeme pokojne rozdeliť na dočasné a nevratné. Denne môže človeku vypadnúť 70 – 100 vlasov bez toho, aby mal s rednutím a vypadávaním nejaké problémy.

Poznáte dôvody vypadávania?

Existujú rôzne akútne a chronické ochorenia, ako aj užívanie zvýšeného množstva liekov až po operácie rôznych druhov, ktoré dokážu narušiť rovnováhu v našom tele. Nezabudnime však ani na nevhodnú antikoncepciu či reakciu na narkózu. Drastická diéta so sebou nemusí priniesť iba drastické zníženie Vašej váhy, ale aj počtu Vašich vlasov. Nevhodná výživa, nedostatok zinku, železa, ale aj mnohých dôležitých vitamínov a minerálov. Vaša korunka krásy tak môže strácať svoj objem pomaly, ale zároveň veľmi rýchlo.

Ako zastaviť rednutie?

Ak by sme vynechali všetky dedičné zdravotné komplikácie, ktoré majú okrem iného za následok aj rednutie vlasov, je väčšinou prvoradý problém v strave či vo vlasoch samotných. Strava dodáva aj našim vlasom potrebné vitamíny, ktoré podporujú ich rast a celkovo pôsobia veľmi pozitívne a najmä proti vypadávaniu. Okrem toho je dôležitý aj strih Vašich vlasov, ktorý tomu môže zabrániť. Krátky strih spôsobuje menší nápor na Vaše korienky vlasov, čím nevzniká tak veľká sila, ktorá by vlasy vytrhávala. Rast vlasov sa týmto opatrením nedosiahne, určite sa však dosiahne ich menšie vypadávanie. Taktiež sa aj pokožka lepšie prekrví a celkovo nastanú rôzne pozitívne zmeny. Nezabúdajme ani na masáže hlavy, ktoré majú v mnohých prípadoch veľmi blahodárny účinok na rednutie.

Rednutie vlasov by ste nemali za žiadnych okolností ignorovať. Skôr ako mávnutie rukou by ste mali podniknúť kroky k jeho zastaveniu.