​Menej mastná pleť? S našimi tipmi žiaden problém!

Mastná pleť je problémom, ktorý trápi mnohé ženy. Nevyskytuje sa na tvári len v mladom veku, ale aj v prípade starších žien, ktoré si nevedia poradiť s neustále sa tvoriacim mazom. Mastná pleť nie je žiadnou tragédiou, rozhodne je však atribútom tváre, ktorý pokladáme za negatívny.

Mastná pleť ako bežný jav

Mastnú pleť má z času na čas každá z nás. Najmä v letných mesiacoch, pri športe či fyzickej záťaži sa pleť veľmi intenzívne mastí. Často vzniká aj dôsledku vyčerpania, stresu alebo počas spánku, kedy to už jednoducho nedokážeme regulovať. Maz sa zvykne objavovať v tzv. T-zóne, teda v oblasti čela, nosa a brady, kde možno vidieť odlesky znamenajúce množstvo mazu na pleti.

Mazná nie je necitlivá

Viaceré ženy si mylne myslia, že mastnú pleť je nutné vysušovať. Logicky – ak nie je niečo mastné, treba samotný maz odstrániť. V tomto prípade to však neplatí. Často totiž môže byť takáto pleť aj mimoriadne citlivá. Extrémne vysušovanie ju dokáže ešte viac premastiť, pričom práve tento jav nazývame ako jo-jo efekt. Prehnané umývanie pleti, po ktorom si myslíte, že bdue pokožka oveľa suchšia a bez mastnoty, spustí ako keby lavínu ďalšieho mazu a dosiahnete presne opačný efekt. Zapamätajte si, že voda prehnane vysušuje Vašu pleť a tá jednoducho nemôže zostať takáto vyschnutá. Automaticky preto vzniká maz a dodáva jej potrebnú no pre Vás nežiaducu mastnotu.

Nebojte sa ju premastiť

Mastnejšiu pleť treba pekne hydratovať, raz za čas aj výraznejším spôsobom, a to napríklad výživnou maskou alebo niečím domácim, určeným na tvár. Pokojne použite aj niektorý z olejov, ktorý je dostupný a vhodný práve pre premastenie tváre. Mastná pleť zvyk ne mať rozšírené póry a treba ju čistiť naozaj veľmi citlivo, avšak hĺbkovo a pravidelne. Ideálne na to sú rôzne pílingové masky, s ktorými však zaobchádzajte veľmi opatrne a snažte sa ich využívať len v presne stanovených intervaloch. Z času na čas sa nechajte ošetriť aj odborne.

Majte vždy na blízku niečo účinné

Každý z nás je doma obklopení surovinami, o ktorých účinkoch príliš veľa nevie. Pomôcť si však môžete mnohými z nich. Napríklad prekrojený zemiak je skvelý na zbavenie mastnôt, takisto aj na čistenie pleti a jej napínanie. Ideálny je aj citrón s limetkou, ktoré dokážu sťahovať póry.