​Ako bojovať proti akné počas leta?

V boji proti akné je to počas leta ešte náročnejšie. Na prvý pohľad sa môže zdať, že dostatok slnka našej pleti pomohol rovnako, ako aj pobyt na čerstvom vzduchu či voda a dostatočné hydratovanie pleti. Nie všetko je však tak, ako sa zdá. Aj naša pleť môže trpieť, i keď to nevidíme na prvý pohľad.

Venujte pleti dostatok slnka, ale s mierou

Viaceré ženy venujú svojej pokožke množstvo pozornosti počas leta, keďže sa chcú krásne opáliť a páčiť sa tak svojmu okoliu. Jemné opálenie dokáže navyše zjednotiť nerovnosti pleti, zakryť stopy po vyrážkach, ako aj liečiť jemné ranky. Ak to však preženiete, čo je otázka často aj niekoľkých minút, môže to mať veľmi negatívne následky. Pleť sa slnkom vysušuje a automaticky vzniká priestor pre akné. Pri extrémnom žiarení môžu vystúpiť nezdravé pigmentové fľaky a výrazné pehy, takisto je rizikom takzvaný pleťový „piesok" minivyrážok alebo zapálených vredov. Opálenie ich dokáže načas skryť, ale nie celkom vyliečiť.

Menej kontaktu znamená viac

Základným predpokladom pre ukončenie tvorby akné je menej kontaktu s pokožkou. V teple sa baktérie množia raketovou rýchlosťou, pričom ak sa už raz dostanú na pleť, opäť sa musíte snažiť ich odtiaľ dostať, a to nie je jednoduché. Nečistoty sa dokážu usadiť v póroch, ktoré sa zanesú a pleť sa začne mastiť.

Zvýšte hygienické nároky

Počas leta je aj Vaša pleť vyznačená celkom iným vplyvom počasia, ako v iné obdobia. Chlórová voda v bazéne alebo pot, ktorý zostane po športovej aktivite dokáže aj s Vašou tvárou „zamávať“. Síce je nutné pleť častejšie čistiť, nemusíte to však realizovať príliš intenzívne. Minimálne tri krát denne by ste si mali tvár prebehnúť emulziou určenou na jemnú, ale nie na mastnú pokožku. Zabudnite na kozmetiku ktorej nájdete glycerín a alkohol. Tá by dokázala pleť ešte viac vysušiť, čo nie je vôbec žiaduce.

Hydratujte aj zvnútra

Dehydratácia je veľmi nebezpečná, pričom sa odzrkadľuje aj na pleti. Napríklad pravidelné pitie nesladenej tekutiny obmedzuje vznik akné. Nezabúdajte ani na prísun vitamínov a minerálov, ktoré by dokázali pokožku ešte viac „postaviť na nohy“. Pri vitamínoch pozerajte najmä na C, E a B-komplex.

Doprajte oddych sebe aj pokožke

Oddych je nevyhnutný na to, aby aj Vaša pleť vyzerala krásne. Aj ona predsa musí oddychovať a načerpať nové sily. Nechajte ju chvíľku relaxovať a ona sa Vám odvďačí krásnym vzhľadom.